Spionagesatelliet kijkt in de grond


De Amerikanen hebben een nieuwe spionagesatelliet. Daarmee kunnen ze onder de grond zoeken naar bommen en terroristen.

Geen wapen is zo effectief gebleken tegen het Amerikaanse leger in Irak als bermbommen. Je graaft en kuil, doet daar explosieven in en wacht tot er een patrouille voorbij komt. Via een mobiele telefoon of een simpel touwtje breng je het explosief tot ontploffing. Bingo, weer een paar ongelovigen zijn in stukken geblazen.

Weer een dodelijke explosie in Irak: bermbommen zorgen voor veel slachtoffers.
Weer een dodelijke explosie in Irak: bermbommen zorgen voor veel slachtoffers.
Maar de Amerikanen zitten niet stil. Sinds deze week cirkelt een nieuwe spionagesatelliet boven Irak. Deze experimentele ‘hyperspectrale’ spionagesatelliet is in staat om begraven bermbommen, verborgen grotten vol terroristen of tunnelingangen te vinden. Officieel heet het ding Tactical Satellite Radio-3 en hij heeft de vorm van een kubus.

Maar het belangrijkste element zit in de elektronica aan boord. Terroristen en opstandelingen zullen vooral bang moeten zijn voor de Advanced Responsive Tactical Imaging Spectrometer, of Artemis. Dit is een sensor die in staat is om niet alleen zichtbaar licht, maar ook infrarood en ultraviolet te zien.

Het is technologie die werd ontwikkeld voor de ruimtevaart. Om het heelal in kaart te brengen zijn sensoren ontwikkeld die alle soorten zichtbaar en onzichtbaar licht kunnen waarnemen. Gewone spionagesatellieten hebben dat soort sensoren ook aan boord, maar ze lijden bijna allemaal aan het ‘rietje-effect’: ze kunnen maar een heel klein stukje aarde tegelijk bestuderen. Artemis kan grote lappen grond tegelijk bestuderen. Een computer op de grond analyseert de beelden en bepaalt – als het goed is – waar de bermbommen liggen.

Wat er met de lieden gebeurt die deze bommen plaatsen, hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen, maar dat er zwaar bewapende Black Hawk helikopters aan te pas komen is zeker.

Beeld: © Brian Cherry | Dreamstime.com