Smartphone makkelijk af te luisteren


smartphone verslaafd

Onderzoekers van de Technische Universiteit Darmstadt (Duitsland) hebben een manier gevonden om smartphones te bedienen zonder ze aan te raken. Op die manier zouden potentiƫle aanvallers ook toegang tot de apparaten kunnen krijgen.

De computerwetenschappers gebruikten magnetische velden om aanraking te simuleren en de mobiele telefoon op afstand te bedienen. De truc werkte op negen van de twaalf geteste smartphonemodellen, hoewel de toestellen door de fabrikanten aan elektromagnetische tests zijn onderworpen.

Volgens de onderzoekers zouden criminelen een zendantenne kunnen gebruiken om de mobiele telefoon als zombie te gebruiken. Aanvallers zouden dan naar de smartphone kunnen bellen en ervoor zorgen dat de oproep onopgemerkt binnenkomt. Dit zou hen de gelegenheid geven de eigenaar van de mobiele telefoon af te luisteren.

Om dat te bereiken hebben kwaadwillenden een elektromagnetisch richtpistool nodig. Die zijn in de vrije handel verkrijgbaar. Door die op het touchscreen te richten, zou een ‘spookaanraking’ tot stand komen. Door het pistool te manipuleren zijn tikjes en swipes na te bootsen.