‘Slim’ geweer naar Afghanistan


Het Afghaanse slagveld is een wapen rijker: het slimme geweer met slimme kogels. Schuilen heeft geen zin meer.

Het geweer – de maker spreekt liever over een Target Engagement System – heet de XM25 en is de toekomst van oorlog voeren. Dit nieuwe Amerikaanse wapen is ‘intelligent’, zoals dat zo mooi heet, en het vuurt ‘slimme’ kogels af. De XM25 is voorzien van een laser die de afstand meet tot het object (of de persoon) dat je wilt raken.

De XM25: om een hoekje schieten
Het overhalen van de trekker vuurt een kogel af met aan boord een chipje en een explosieve lading. Heeft de kogel de afstand tot het object afgelegd, dan explodeert hij.

Door een knop op het geweer kan de schutter ook bepalen dat de kogel drie meter voor of drie meter na het object ontploft. Zo kun je bijvoorbeeld op een raam schieten om iemand in een kamer te raken. De kogel gaat door het glas, maar explodeert pas binnen.

Ook schuilen in een loopgraaf heeft dankzij de XM25 geen zin meer. De kogel explodeert precies boven de loopgraaf en raakt iedereen die dacht te schuilen. Zelfs om een hoekje schieten wordt zo mogelijk.

Dit geweer, dat in 2009 werd gepresenteerd door het Amerikaanse leger, wordt deze maand uitgedeeld aan soldaten in Afghanistan. Of ze ook beschikbaar zijn voor buitenlandse Navopartners, zoals Nederland, is nog niet bekend.

Follow Faqtman on Twitter