Slijmzwam maakt wegenkaart


Wat is de snelste weg van A naar B? Slijmzwammen weten dat soms beter dan mensen. Daarom zijn ze uitstekende wegenplanners.

Een wegennetwerk bouwen is een moeilijke opgave. Waar moet de weg van Zwolle naar Groningen een aftakking krijgen naar Leeuwarden? Op welk punt kun je het beste een verkeersplein bouwen? Je kunt voor dit soort vragen een computerprogramma schrijven, maar er is een goedkopere methode: slijmzwammen.

Een slijmzwam in de vrije natuur.
Een slijmzwam in de vrije natuur.

Deze schimmels hebben een fantastische eigenschap: ze zoeken met tentakels van slijm altijd de kortste weg tussen waar ze zijn en waar het voedsel is. In de VS hebben onderzoekers slijmzwammen losgelaten op een kaart van Amerika waarop de grote steden zijn weergegeven door voedsel. Het resultaat is een kaart met daarop het meest efficiënte wegennetwerk.

Britse onderzoekers hebben het experiment nagemaakt en kregen door de slijmzwam een kaart voorgeschoteld die er vrijwel exact hetzelfde uitziet als de huidige wegenkaart van Groot Brittannië. Schijnbaar zijn mensen en zwammen soms even slim.

Een wegenkaart van de VS, gemaakt door slijmzwammen. Beeld: Andy Adamatzky en Jeff Jones / Popular Science.
Een wegenkaart van de VS, gemaakt door slijmzwammen. Beeld: Andy Adamatzky en Jeff Jones / Popular Science.

De slijmzwammen die het Amerikaanse wegennetwerk aanlegden, vertoonden wel afwijkend gedrag. Zo worden een hoop steden niet direct met elkaar verbonden, maar loopt er bijvoorbeeld door Californië een soort rondweg met aftakkingen naar San Francisco en Los Angeles. Ook hebben de schimmels een voorkeur voor zuidelijke routes, waardoor inwoners van het noorden een flink stuk moeten omrijden. Volgens de slijmzwam is het echter de beste route.

Een simulatie van slijmzwammen van de omgeving van Tokio. Ook hier zijn sommige directe wegen vervangen door een soort rondweg met aftakkingen.