Slijmship is zuiniger


Een hoge brandstofrekening voor je bootje? Smeer hem in met slijm. De Britse marine doet het ook al.

Iedereen met een zeewaardig bootje kent het probleem. Na verloop van tijd zitten er op de romp allerlei kokkels, zeepokken en algen. Ze maken je boot langzaam doordat ze de stroom van water langs de romp verstoren.

Bij één bootje is dat niet zo’n probleem. Maar als je een hele vloot hebt, dan zorgen al die kokkels voor behoorlijke kosten. Daarom is de Britse marine begonnen met experimenten om hun schepen te beschermen. Ze gebruiken daarvoor een opmerkelijk middel: slijm.

Een testschip is uitgerust met een soort tubes aan de scheepshuid waaruit een chemisch middel komt dat in aanraking met zeewater verandert in slijm. Het is een truc die de marine heeft afgekeken van walvissen. Die scheiden een stof uit die het onmogelijk maakt voor zeepokken om zich aan hun huid te hechten.

De experimenten zijn goed verlopen. Schepen met een slijmhuid zijn twintig procent zuiniger en ze hoeven veel minder vaak in het dok te worden schoongemaakt. Waarschijnlijk gaat de Britse marine al haar schepen op deze manier uitrusten.

Foto: Hubschenhosen
Foto: Hubschenhosen