Scoren met nieuws


Google helpt kwakkelende nieuwssites: nieuwsberichten lezen wordt een spel waarmee internetters punten kunnen verdienen.

Geld verdienen met nieuws wordt steeds moeilijker. Mensen raken eraan gewend dat nieuws gratis is, hebben genoeg aan hoofdlijnen, en nemen niet de moeite om door te klikken naar een achtergrondverhaal. Laat staat dat ze ervoor willen betalen.

Google schiet kranten en andere nieuwssites te hulp door internetters te belonen als ze veel nieuws lezen. Met Google News Badges kun je punten scoren met het lezen van berichten. Hoe meer je leest, hoe meer ‘badges’ je ontvangt. Hoe meer badges je op een bepaald onderwerp verzamelt, hoe meer andere gebruikers je zullen beschouwen als expert. Wie dagelijks het laatste nieuws over Aung San Suu Kyi volgt, krijgt bekendheid als Myanmar-kenner. Maar je kunt ook je interesses delen met je vrienden, en je krijgt tips voor andere verhalen die je misschien interessant vindt.

Natuurlijk zit er een addertje onder het gras. Zo moet je gebruikmaken van Google News om mee te spelen. Verder geeft het spel Google inzicht in het leesgedrag van gebruikers. Google kan die informatie duur verkopen. Bovendien kom je vaker op pagina’s met Google-advertenties terecht. En critici maken zich zorgen over de privacy van gebruikers van Google News Badges.

‘Gamification’ is een trend die al langer gaande is op internet. Spelletjes moeten mensen trouw maken aan een merk of pagina. Facebook is daar veel verder in dan Google en boekte enorme successen met Farmville en Maffiawars. Google probeert zijn achterstand nu in te halen.

Follow Faqtman on Twitter