Schlemielen en aso’s maken file


Heel voorzichtige en zeer agressieve chauffeurs zorgen dat een file ontstaat, beweren Franse onderzoekers. Schlemielen en aso’s zorgen dat je stil staat.

Het verkeer moet van drie naar twee banen. Vanaf het bord ‘hier ritsen’ beginnen mensen in te voegen. Het is druk. Dan staat er één chauffeur te hard op de rem. Een ander rijdt juist tot het allerlaatste door en wurmt zich tussen twee auto’s.

Boem, file.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Lyon (Frankrijk) zijn vooral voorzichtige en agressieve chauffeurs verantwoordelijk voor files. Agressieve rijders zorgen ervoor dat auto’s achter hen hard moeten remmen, voorzichtige automobilisten remmen uit zichzelf te hard of ze laten te veel ruimte vallen ten opzichte van hun voorgangers.

Met hulp van videocamera’s bestudeerden de Fransen kilometers wegdek. Wat blijkt? Mensen die een file veroorzaken, hebben dat zelf soms niet eens door. De vertraging die optreedt reist als een golf naar achteren, weg bij de schlemiel of de aso. Soms kost het wel 20 kilometer voor een file ontstaat ten gevolge van onverantwoordelijk rijden.

Het onderzoek staat deze maand in het vakblad Philosophical Transactions of the Royal Society. De conclusie in het artikel? Mensen zouden eigenlijk niet zelf moeten rijden, zeker aso’s niet, maar hulp moeten krijgen van een automatische piloot, zeker als het druk is.