Satellietnavigatie in de supermarkt


Waar staan de cornflakes ook al weer? Hoe kom ik het snelste van de kaasjes naar de witte wijn? In Engeland kun je binnenkort satellietnavigatie gebruiken in de supermarkt.

Supermarkten worden steeds groter. Wie bij een hypermarkt zijn inkopen doet loopt soms wel een halve kilometer tussen binnenkomst en afrekenen. Voor jonge mensen is het soms ingewikkeld om hun weg te vinden, maar ouderen
kunnen in paniek raken als ze niet vinden wat ze zoeken.

In Newcastle, Aberdeen en Nottingham testen bejaarden momenteel een nieuwigheidje: satellietnavigatie voor in de supermarkt. Via het lokale netwerk van RFID-chips zoekt een ontvangertje de bezoeker op de slimste weg langs zuivel, toast en popcorn. Er wordt gewerkt aan een versie die op je mobiele telefoon werkt.

Als de test goed slaagt, wordt de satellietnavigatie mogelijk voor alle bezoekers beschikbaar. Wie wil kan dan met een damesstem langs de schappen schuiven. ‘Bij het bier linksaf slaan.’

De onderzoekers testen zelfs een versie voor thuis. Die moet vooral mensen met Alzheimer gaan
helpen. Een systeem met sensoren pikt op waar de bewoner heen loopt. Daar aangekomen projecteert het op een muur wat er in een bepaald kastje aanwezig is.

Wie vergeet waarom hij naar de keuken is gegaan – overkomt ons dat allemaal niet wel eens – kan dan gebruik maken van de projectie om zich te herinneren wat er allemaal mogelijk is. Ook handig voor de ochtenden na een nationale feestdag als je met een kater rondloopt.