Russen ontwikkelen nieuw ruimtewapen


nieuw ruimtewapen

Enkele maanden nadat president Trump een nieuw krijgsmachtonderdeel voor de ruimte aankondigde, komen de Russen met een antwoord. Ze presenteren plannen voor een nieuw ruimtewapen, een hypersonisch toestel dat waarschijnlijk wapens kan dragen. Een dergelijk vliegtuig zou met grote snelheid overal ter wereld toe kunnen slaan. Tot nu toe bestaat het alleen nog op papier.

Het Russische persagentschap RIA Novosti meldt dat het toestel in de laatste stadia van ontwikkeling is. Het gaat om een klein soort space shuttle zonder bemanning. Volgens het bericht vliegt het tuig dankzij ‘autonome inteligentie’, dus is ook de input vanaf de grond beperkt. De makers, International Scientific Optical Network (ISON) melden dat de machine vijftig missies kan vliegen.

Het nieuws komt enkele dagen nadat de Russische leider Poetin aankondigde dat Rusland bezig is met het ontwikkelen van wapens in de ruimte.

Het Russische ontwerp lijkt iets weg te hebben van de X-37B, een Amerikaans ruimtevliegtuig dat sinds 2010 wordt getest. Dat toestel kan meer dan een jaar achter elkaar in de ruimte blijven en op elk gewenst moment de dampkring binnendringen. Mogelijk om met geavanceerde wapens toe te slaan.

Of het Russische ruimtevliegtuig ook wapens aan boord heeft, blijft onduidelijk. Maar gezien het ontwerp van het toestel lijkt een militaire rol het meest waarschijnlijk, concluderen westerse defensiespecialisten. Dat zou betekenen dat de wapenwedloop in de ruimte nu echt is losgebarsten.