Russen hebben laservliegtuig


Terwijl de VS een project om een vliegtuig met een laserwapen uit te rusten heeft afgeschoten, beginnen de Russen er nu juist mee.

Dat meldt de Russische krant Pravda. Deze voormalige spreekbuis van het communistische regime vertelt trots dat de Russen een laserwapen hebben ontworpen dat is ingebouwd in en transportvliegtuig.

Ten tijde van de Koude Oorlog werd er ook al aan een laser gewerkt door de Sovjet Unie. In de jaren tachtig wilde het Kremlin een wapen hebben dat Amerikaanse nucleaire raketten uit de lucht kon schieten. Daartoe werden lasers ingebouwd in vliegtuigen die – in geval van oorlog – richting de raketten moesten vliegen om ze met een straal uit de lucht te schieten.

Een amateurfoto van mei dit jaar toont de oude Ilyushin-76 met laser tijdens een proefvlucht.

Het project werd na een paar jaar in de mottenballen gedaan omdat er geen geld voor was. Maar nu gaan de Russen er dus mee verder.

De grote vraag is hoe effectief een laser in een vliegtuig kan zijn. De Amerikanen hebben er mee geëxperimenteerd en hebben het project bijna helemaal stilgelegd omdat het niet praktisch zou zijn. De laser is zo groot dat er een Boeing 747 voor nodig is om hem te vervoeren. Die vliegen zo langzaam, dat een vijand ze zo uit de lucht kan schieten. De Russen zouden voor hun laser hetzelfde Ilyushin-76 transportvliegtuig gebruiken als twintig jaar geleden, ook niet bepaald het snelste toestel.