Roostert Nasa marsmannetjes?


Mars Rover roostert

Oké, de titel is suggestief. Maar de feiten zijn wel degelijk schokkend: Nasa denkt per ongeluk leven op Mars te hebben gekookt tot alles dood was. Het geroosterde marsmannetje, het klinkt als een kookboek

Stel je wilt onderzoeken of er leven op Mars is. Hoe doe je dat? Nasa koos voor een oplossing om de Mars Rover, hun robot op het oppervlakte van de rode planeet, uit te rusten met een oventje. De Rover schept een hoopje zand op, kiept het in het oventje en zet de temperatuur op ongeveer honderd graden.

Door het bakken begint de hap zand allerlei dampen los te laten. Die worden langs een meetapparaat geleid, dat begint te ontleden wat er allemaal in het zand zat.

Opmerkelijk genoeg heeft Nasa op deze manier nog geen enkel teken van leven gevonden. Dat is gek omdat op planeten en manen met een vast oppervlak altijd wel iets (voormalig) leven voorkomt. Dat komt mee met meteoren en wordt bij inslag over een planeet verspreid. Zo werden zelfs cellen gevonden op de maan Enceladus, die rond Saturnus draait.

Maar Mars is volgens de gegevens die de Rover naar aarde zendt zo dood als een pier. Bij Nasa beginnen ze zich nu achter hun oren te krabben. Kan de methode met het oventje betekenen dat de ruimtevaartorganisatie al het organische materiaal dat ze hebben gevonden, hebben opgekookt?

Een test met een hap zand van de Aarde afgelopen maand toonde aan dat bij honderd graden inderdaad alle aanwezige cellen verbranden. Op Mars is dus waarschijnlijk hetzelfde gebeurd. Nasa studeert daarom nu op een nieuwe manier om leven te vinden. Een oplossing kan zijn om het zand in water te verwarmen, zodat de organische materialen niet zullen verbranden, maar worden opgelost. Het nadeel is alleen wel dat er een nieuwe missie naar Mars moet gaan om dit machientje te brengen.

Foutje, bedankt.