Rommel niet met iPhone datum


iPhone grap

Op internet circuleert momenteel het bericht dat je met het rommelen aan de datum van je iPhone een ‘verrassing’ te voorschijn kunt toveren. Wie de datum zet op 1 januari 1970 en daarna de telefoon uit- en aanzet, zou een zogenoemd ‘easter egg’ ontdekken, een grapje van de programmateurs.

Dat is een bijzonder slecht idee. Wie dat doet, komt tot de ontdekking dat de telefoon bevriest en niet meer gewoon op wil starten. Je telefoon is daarna onbruikbaar en je zult een nieuwe moeten kopen, zelfs Apple kan er niets meer aan doen. Het gaat om een foutje in hun programmatuur.

Waarschijnlijk hebben de mensen die de iPhone ooit programmeerden, voor 1-1-1970 gekozen als een soort ‘begindatum’ van het systeem. Ze gingen er vanuit dat niemand de telefoon ooit op die datum zou zetten. Tot een grappenmaker ze daar massaal toe opriep.

Telefoons moeten soms berekeningen uitvoeren waarvoor ze een moment nodig hebben voor het nu. Bijvoorbeeld om na te gaan hoe lang je batterij al wordt gebruikt sinds de vorige keer dat hij werd opgeladen.

Het systeem kan dat echter niet aan, aangezien dat moment ligt voor de interne datum van 1 januari 1970. De software komt daarmee in een eeuwigdurende cirkelredenatie vast te zitten, waar je telefoon niet meer van bijkomt.