Robot loopt over water


waterloperrobot

De schaatsenrijder is een bijzonder insect. Hij kan over water lopen en zelfs jagen op prooitjes die net onder het oppervlak leven. Waarom het dier niet zinkt, hebben onderzoekers zorgvuldig bestudeerd en met succes gekopieerd. Het resultaat is een robot die op water kan lopen.

Als voorbeeld zijn dieren in de robotica erg populair: er zijn al mechanische katten, termieten, gekko’s en nog veel meer. Die kunnen lopen, klimmen, kruipen, zwemmen, vliegen of zelfs zwermen vormen. De onderzoekers van de Seoul National University hebben aan de mechanische dierentuin nu een andere soort toegevoegd: een schaatsenrijderrobot.

Waarom zinken schaatsenrijders niet? Ze hebben lange poten die als schokbreker fungeren en afgeplatte poten die zijn bedekt met fijne haartjes. De oppervlaktespanning van water is voldoende om deze pluizige pootjes niet te laten zinken.

Op basis hiervan ontwikkelden de Koreaanse onderzoekers een robot die niet alleen blijft staan op water, maar ook kan lopen. Een mechanisme houdt de versnelling van de robot onder controle, zodat er nooit te veel kracht wordt uitgeoefend. Elke beweging begint met een kleine initiƫle torsie die slechts langzaam sterker wordt.

Net als de schaatsenrijder maakt de robot de beweging van zijn poten naar binnen, om lang contact te houden met het water. Daardoor is het lichaam stabiel, schrijven de wetenschappers in Science.