Robot leidt blinden


Blindegeleidehonden verliezen mogelijk hun baan: robothonden kunnen hun taken overnemen.

Blinden kunnen in de toekomst makkelijker op straat hun weg vinden, zonder dat ze een blindegeleidehond nodig hebben. Japanners hebben een robot ontwikkeld die alles kan dat een hond kan, en meer.

De robot lijkt wel enigszins op een hond. Het apparaat heeft een kop en vier poten. Alleen zitten onder de poten kleine wieltjes. Die wieltjes komen goed van pas op vlakke oppervlakten. Als er een trap moet worden beklommen gaat de rem op de wieltjes en kan het ‘dier’ zijn poten gebruiken. De robothond kan net als een gewone blindegeleidehond zijn baasje door een ruimte met obstakels navigeren. Maar het apparaat heeft een extra voordeel: het is zo sterk dat gebruikers die slecht ter been zijn er tijdens het lopen op kunnen leunen. De hond is daarmee ook een soort superrollator.

De onderzoekers laten in een video zien hoe de robothond zijn werk doet. Het lijkt alsof de robot de blinde leidt, maar niets is minder waar. De gebruiker kan het apparaat instructies geven door in de handgrepen te knijpen, net zoals hij een blindegeleidehond commando’s zou geven. Verschil is wel dat de robothond (met een vrouwenstem!) terugpraat en het baasje vertelt wat er om hem heen gebeurt.

Blindegeleidehonden hoeven niet onmiddellijk voor hun baan te vrezen. Voorlopig is de robothond nog veel te traag om echte honden te vervangen.

Bron: Innovation News Daily

Follow Faqtman on Twitter