Robot denkt zelf


Een nieuwe robot weet onder bijna alle omstandigheden wat hij moet doen. En zo niet, dan vraagt hij hulp en leert ervan.

Robots werden tot nu toe meestal ingezet voor één specifieke taak in een vaste omgeving. Als de taak of omgeving veranderen, lopen ze vast. Ze kennen alleen ingeprogrammeerde problemen en oplossingen.

Japanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die is voorbereid op veranderende omstandigheden. Ze gebruiken daarvoor een nieuwe technologie (Self-Organizing Incremental Neural Network, SOINN). SOINN houdt in dat de robots alleen beschikken over basiskennis, die ze in verschillende situaties kunnen gebruiken. Dat doen ze door te ‘gokken’ wat de handigste aanpak zou zijn. Als ze een effectieve aanpak hebben gevonden, onthouden ze die. Zo wordt de basiskennis uitgebreid.

Wetenschappers van het Tokyo Institute of Technology laten in een video zien hoe het werkt. De robot moet uitvinden hoe hij water in een beker kan schenken. Hij ontdekt waar het water is, waar de beker staat, en hoe hij het inschenkt. Daarna wordt hem verteld dat het water gekoeld moet worden. De robot vindt een ijsblokje, merkt dat hij beide handen vol heeft (met de waterfles en de beker), bedenkt zelf dat hij eerst de fles moet neerzetten en dan het ijsblokje moet pakken.

Wanneer de robot echt niet weet wat hij moet doen, stopt hij om hulp te vragen, of aan de aanwezige gebruiker, of via het internet aan mede-robots. Aangezien die net zo snel leren als hij zelf, groeien hun gezamenlijke kennis en vaardigheden razendsnel. Robots zijn dus weer een stapje dichterbij het overnemen van de wereld …

Bron: Innovation News Daily

Follow Faqtman on Twitter