Regeringsvliegtuig miljoen duurder door KLM


regeringsvliegtuig PH-GOV

Het nieuwe regeringsvliegtuig PH-GOV kost een miljoen meer dan eerder begroot. De reden daarvoor zijn aanpassingen die KLM liet doen. In juni meldde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de prijs van het toestel aan de Tweede Kamer: netto 90 miljoen euro. 93,7 miljoen voor het toestel minus 3,7 miljoen, de opbrengst van de verkoop van het oude toestel, de KBX. In 2017 was het bedrag nog netto 89 miljoen, de staat betaalt dus 1 miljoen euro meer dan gepland. Hier is geen rekening mee gehouden in de begroting.

Waar komt dat miljoen extra vandaan? Volgens het ministerie van I en W was bij aanschaf van de PH-GOV was nog niet bekend wie de operations zou uitvoeren. Dit is KLM geworden. Om de PH-GOV in de vloot van KLM te kunnen integreren moesten nog enkele aanpassingen worden doorgevoerd. Het gaat hier waarschijnlijk om navigatie- en communicatieapparatuur, met een prijskaartje van 1 miljoen euro.

Vijf maanden later
Ook de levering van het toestel verliep niet volgens plan. Het regeringstoestel zou aanvankelijk begin dit jaar worden opgeleverd, zo schreef toenmalig minister Melanie Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer toen de koop net rond was. Uiteindelijk heeft de staat pas afgelopen juni de sleutels gekregen van PH-GOV, vijf maanden later dan de bedoeling was. De oorzaak van de vertraging ligt bij de fabrikant.

Boeing bouwde de 737 en liet Fokker het luxe interieur inbouwen, de zogeheten VIP completion. WiFi, temperatuur- en lichtregeling met een iPad, 3 koffiezetapparaten van 6000 euro per stuk, luxe stoelen, 42 inch tv-scherm en een douche. De certificering van het binnenwerk door EASA – de European Union Aviation Safety Agency – kostte meer tijd dan Boeing had voorzien. Hierdoor heeft Boeing de PH-GOV later kunnen leveren dan gepland. De planning van Boeing was te optimistisch.

Koning naar Hamburg
Vijf maanden te laat en 1 miljoen duurder, het nieuwe toestel kent dus een slechte start. Het nieuwe regeringstoestel beleefde zijn officiële vuurdoop met de vakantievlucht van Koning Wilem-Alexander en zijn gezin, naar Athene. Afgelopen weekend maakte het toestel vier vluchten – geschatte kosten een ton – om de koning van Athena naar Hamburg te vervoeren voor de uitvaart van zijn peetvader Ferdinand von Bismarck. De vorst werd opgehaald in Griekenland en ook weer teruggebracht naar zijn vakantiebestemming door de piloten van KLM.