‘Raketlancering was Chinees’


Nieuw beeld van de condensstrepen. Ziet er inderdaad uit als een raket.

Zijn de Chinezen verantwoordelijk voor de vreemde condensstreep voor de kust van Los Angeles vorige week?

Op 10 november was bij Los Angeles iets vreemds te zien. Er strekte zich een kilometers lang condensspoor uit boven zee, alsof er een raket was gelanceerd. ‘Een vliegtuig‘ zo concludeerden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, die zeiden niets te weten van een raketlancering in de buurt van Los Angeles.

‘De Chinezen’, zeggen sommige Amerikaanse websites nu. Ze beroepen zich op anonieme bronnen binnen het Pentagon die zeggen dat het gaat om een intercontinentale raket die is afgevuurd vanaf een Chinese onderzeeër.

China is al jaren kwaad op de Amerikaanse marine, die geregeld oefent voor de kust van zuidelijk China. Met de lancering zouden ze willen laten zien dat ze terug kunnen slaan. Een onderzeeër zou vanuit een geheime basis op het eiland Hainan naar de Californische kust zijn gevaren via de Mexicaanse kustwateren. De raket zou volgens deze verhalen in China neer zijn gekomen.

De theorie wordt gedeeltelijk ondersteund door het gezaghebbende tijdschrift Jane’s uit Londen, dat na bestudering van foto’s heeft aangegeven dat het wel degelijk om een raketlancering gaat. Of het een Chinese raket is, kunnen ze bij Jane’s niet zeggen.