Radioactieve wolk naar Tokio


De reactoren van Fukushima lekken radioactiviteit. Dat gaat waarschijnlijk naar Tokio waaien.

Dat zeggen meteorologen van de Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik in Wenen. Ze bekeken de windstromen in Japan. Normaal waait er in deze tijd van het jaar altijd een westenwind. Maar niets is normaal in Japan, deze dagen. Een noordoosten wind is opgestoken. Dat betekent dat de radioactiviteit rechtstreeks naar Tokio gaat waaien.

De hoofdstad van Japan ligt maar 240 kilometer van de kerncentrale. De 35 miljoen inwoners van de superstad krijgen dankzij de wind de volle laag, voor de radioactieve wolk richting zee blaast. Een evacuatie wordt echter nog niet voorbereid. Daarvoor zijn er ook te veel inwoners. Toch zijn er berichten dat de inwoners zelf maatregelen nemen om naar zuidelijkere gebieden van Japan te gaan.

Dat is misschien niet onverstandig. De wind uit het noordoosten is zeer zwak, wat betekent dat de radioactieve wolk maar langzaam over de stad zal trekken. Daarnaast gaat het dinsdagmiddag regenen, zo voorspellen meteorologen. Dat zou betekenen dat de straling neer zal slaan in de straten.

Follow Faqtman on Twitter