Racen op zonne-energie


Het WK-voetbal en de Tour de France zijn niet de enige spannende wedstrijden deze week. In Friesland is op dit moment een race aan de gang voor boten op zonne-energie.

De Frisian Solar Challenge is een internationale race voor boten die uitsluitend zonne-energie gebruiken. Meer dan veertig teams uit Brazilië, Duitsland, België, Polen en Nederland varen sinds zondag door de Friese wateren.

Het wordt wel de ‘Formule 1 voor het elektrisch varen’ genoemd, of de ‘World Cup for Solar Powered Boats’, maar echte speedboten zijn het niet. De elektrische boten gaan niet harder dan zo’n 30 kilometer per uur.

zonneboot

De wedstrijd wordt gehouden sinds 2006. De organisatoren kwamen op het idee door de tweejaarlijkse World Solar Challenge voor auto’s die rijden op zonnecellen.
Die race werd al vaak gewonnen door het team van studenten uit Delft. Ook in deze Solar Challenge op water is een team van de TU Delft favoriet.

De etappe van vandaag is een moeilijke. Met 58 kilometer is het de langste van de hele race, het Slotermeer moet overgestoken worden en de vaartuigen moeten het riviertje de Luts bevaren. Volgens de wedstrijdleiding is het daar smal, ondiep en lommerrijk. Om te zorgen dat ze niet stil komen te liggen, moeten de zonneboten zuinig omspringen met de energie in hun accu’s.

Het parcour is 220 kilometer lang en voert langs de elf Friese steden. Komende zaterdag zal er gefinisht worden in Leeuwarden.

Foto: Flickr