Raadselachtige briefjes ontrafelen


De FBI zit met de handen in het haar. Ze hebben twee aanwijzingen in een moordzaak. Maar wat staat er?

Op 30 juni 1999 werd in St. Louis, Missouri (VS) het lichaam gevonden van de 41-jarige Ricky McCormick. Hij was vermoord en op een grasveld achtergelaten. De FBI startte een uitgebreid onderzoek om de moordenaar te vinden.

Wie heeft de briefjes geschreven?
Forensische onderzoekers vonden in de broekzakken van McCormick twee briefjes, waarschijnlijk geschreven door de moordenaar. Maar wat staat er?

De briefjes zijn nu al twaalf jaar een raadsel. Er staan letters en tekens, maar die zijn niet te ontcijferen. Nadat de afdeling Cryptanalysis van de FBI er niet uit kwam, werden ze onderzocht door de slimste codebrekers van de Amerikaanse geheime diensten. Ook die weten niet wat er staat. Het begint een beetje te lijken op een moderne variant op het Voynich manuscript, een eeuwenoud boek dat niemand kan lezen.

Vandaar dat de FBI een ongebruikelijke stap heeft genomen. Ze hebben de briefjes openbaar gemaakt (zie onder) en vragen de slimme koppen van de wereld om ze te ontcijferen. Er is geen beloning uitgeloofd, maar degene die de code kan breken is vrijwel zeker van riante baan bij een Amerikaanse geheime dienst. Heb je het raadsel opgelost dan moet je de uitkomst per post sturen naar:

FBI Laboratory
Cryptanalysis and Racketeering Records Unit
2501 Investigation Parkway
Quantico, VA 22135
Attn: Ricky McCormick Case

De redactie van Faqt zou ook graag een kopietje ontvangen via de e-mail (wij zijn moderner dan de FBI).

Follow Faqtman on Twitter