Proeven is zien


Een Amerikaans bedrijf heeft een apparaat gemaakt waarmee blinden kunnen zien.
Via hun tong.

Goed nieuws voor de 160 miljoen blinden op de planeet Aarde. Het Amerikaanse bedrijf Wicab heeft een manier gevonden waardoor ze binnenkort op basaal niveau weer kunnen zien. De uitvinding heet BrainPort en het bestaat uit een camera in een bril, een computertje en een metalen lollie.

De camera stuurt beelden naar het computertje, die er zwart-wit beelden van maakt. Daarna zet de computer die om in elektrische signalen. Die gaan naar de ‘lollie’, een metalen plaatje van negen vierkante centimeter dat de gebruiker op zijn of haar tong draagt. Op de lollie worden de beelden van de camera weergegeven in zwakke elektrische stroompjes.

Zwarte pixels worden omgezet in stroomstootjes, witte pixels niet. Daardoor ontstaat een ‘beeld’ op de tong van de gebruiker.

Met dat beeld kunnen mensen die eerst totaal niets zagen nu deuren vinden, op liftknopjes drukken of een glas pakken dat op een tafel staat. Uit eerste experimenten blijkt dat ze na enige oefening zelfs letters kunnen zien. Het grote mysterie is hoe ze dat doen. Blinden die de BrainPort zijn gaan gebruiken, vertellen dat ze daadwerkelijk dingen ‘zien’ via de lollie.

De makers van de BrainPort vermoeden dan ook dat er vanaf de tong een directe verbinding wordt gemaakt naar de optische zenuw in de hersens. Er zijn meer voorbeelden bekend waarbij input via het ene zintuig door de hersens wordt vertaald naar een ander zintuig.

Blinden beginnen na een kwartiertje al te wennen aan het apparaat en ‘zien’ na een paar dagen de eerste dingen. De BrainPort wordt momenteel gekeurd door de Amerikaanse overheid en is tegen het einde van het jaar verkrijgbaar voor 10.000 dollar. De Nederlandse vestiging zit in Nijmegen.

Brailleschrift straks niet meer nodig? Foto: Lissalou
Brailleschrift straks niet meer nodig? Foto: Lissalou