Primeur: tunnel voor schepen


scheepstunnel

Noorwegen heeft er over een paar jaar een toeristische attractie bij, een tunnel voor schepen. De doorgang tussen twee fjorden wordt liefst 1,7 kilometer lang en zal 49 meter hoog zijn en 36 meter breed. Het graven begint in 2019 en zal in 2023 klaar zijn. Er zal 3 miljoen kubieke meter rots worden verwijderd.

Maar dan heb je ook wat, dagelijks zullen zo’n honderd schepen van de tunnel gebruik maken, zowel voor vracht als pleziervaart. Het komt te liggen bij de stad Aheim, waar twee nauwe zeestraten naast elkaar liggen met een langwerpig schiereiland ertussen. Kystverket, de Noorse instantie voor het kustverkeer gaat de tunnel aanleggen om die twee belangrijke kustwateren met elkaar te verbinden.

scheepstunnel

Een schip dat door de tunnel gaat, bespaart daar bijna een dag varen mee. Vanaf Aheim scheelt het uren omvaren om richting Oslo te komen. Bovendien is het water in de tunnel altijd rustig, hoe slecht het weer buiten ook is. Dus kunnen schepen vooral in de winter sneller doorvaren dan normaal het geval is.

Het hele project gaat meer dan 300 miljoen euro kosten. Aangezien Noorwegen grote bedragen verdient aan het exporteren van gas, moet de financiering van dit megaproject niet moeilijk zijn. De verwachting is dat het de hele streek een oppepper zal geven, omdat cruiseschepen waarschijnlijk op de tunnel af zullen komen. Zo heeft Aheim er in één klap een trekpleister van grote omvang bij.