Portugal 4 dagen compleet groen


dreamstime_xs_35575916

Twee weken geleden was het Duitsland, dat een dag lang op vrijwel alleen groene stroom leefde. Afgelopen week heeft Portugal dat record verbeterd. Het land verbruikte vier dagen lang niets anders dan elektriciteit die was opgewekt uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en water.

Met dat nieuws komt de Portugese milieubeweging Associação Sistema Terrestre Sustentável (ASTS) na analyse van officiële cijfers. Van 7 mei in de ochtend tot 11 mei in de avond werd 107 uur lang niets anders dan groene stroom geproduceerd en verbruikt. Daarmee is Portugal nu officieel het groenste land van Europa, de Duitsers lukte het ‘slechts’ om 95 procent groene stroom op te wekken.

Een curieus bijverschijnsel van het totaal groen gaan van de energievoorziening, is dat elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers spectaculair dalen. In Duitsland was de prijs tijdens groene zondag 8 mei zelfs negatief; grote bedrijven ontvingen geld als ze stroom afnamen. Ook in Portugal daalde de prijs drastisch. Groene stroom was soms bijna gratis.

Andere landen zijn hard bezig hun energievoorziening te vergroenen. Schotland zet in op windmolens terwijl Oostenrijk alle kaarten zet op waterkracht. Beide landen zullen binnen afzienbare tijd ook totaal groene dagen meemaken. Nederland daarentegen wekt gemiddeld maar 12 procent groene stroom op, de rest wordt via steenkool- en gasgestookte centrales geproduceerd.