Poepzak maakt drol tot mest


Zo’n veertig procent van de wereld heeft geen eigen toilet. Voor deze mensen is een nieuwe uitvinding gedaan: de PeePoo.

Wie wel eens in Afrika is geweest kent het verschijnsel flying toilet. Mensen doen hun behoefte in een plastic zakje en gooien dat op weg naar hun werk met een grote boog uit de bus.

Hygiënisch is natuurlijk anders. Bovendien kosten plastic zakjes geld. Een Zweedse ondernemer heeft zich door de rondvliegende poepzakjes laten inspireren en heeft PeePoo bedacht, een zakje waarin arme wereldbewoners hun behoefte kunnen doen. Na gebruik knoop je het zakje dicht en je kunt het begraven.

Foto: PeePoople
Foto: PeePoople

Het zakje is van afbreekbaar plastic en de binnenkant heeft een coating van ureakristallen. Die zorgen ervoor dat de bacteriën uit de uitwerpselen worden gedood. Ook breken ze de poep langzaam af. Na een paar weken is het zakje met inhoud verdwenen, en blijft er mest over.

Het zakje moet twee à drie cent gaan kosten, net zo veel als gewone plastic zakjes in de derde wereld. Maar het levert voor de gebruiker ook een bemest stukje grond op.

Uitvinder Anders Wilhelmson heeft de PeePoo afgelopen jaar in Kenia en India getest en is nu klaar om de massaproductie van zijn zakjes te beginnen. Een naam voor zijn nieuwe onderneming heeft hij ook al: PeePoople.