Poepen in je ruimtepak


poepen in de ruimte

De mensheid maakt zich op om weer de ruimte in te gaan. Terug naar de Maan, of richting Mars, weet wie zelfs verder. Prachtig, maar wat als je moet poepen? Het probleem van ontlasting houdt de ruimtevaart al sinds de jaren vijftig bezig. Hier op aarde helpt de zwaartekracht mee, maar wat als je moet in de ruimte? Op het ruimtestation ISS zit je boven een soort stofzuiger die je afval met lage druk verwijdert.

Maar wat als astronauten in hun ruimtepak zitten? In een noodgeval kan dat wel een week duren. Tot nu toe werden daarvoor luiers gebruikt, maar dat is na een week geen feest. Vandaar dat Nasa een wedstrijd heeft uitgeschreven voor een oplossing, Die is gewonnen door Thatcher Cardon, een Amerikaanse luchtmachtarts. Hij liet zich inspireren door de nieuwste operatiemethodes, waarbij ingewikkelde instrumenten door een klein gaatje in de huid het lichaam in worden gebracht.

Cardon bedacht een systeem waarbij een klein gaatje voor in het ruimtepak alles is dat nodig is. Het bevat een klein luchtsluisje waardoor allerlei instrumenten richting het kruis kunnen worden gebracht. Zoals een opblaasbare bedpan, die met een pompje onder de bibs tot maximale grootte kan worden gebracht. Je doet je behoefte, laat de bedpan leeglopen en met drol en al haal je hem door de luchtsluis weer naar buiten.

Of neemt zijn afveeginstrument. Ook miniem en eenmaal binnen het pak tot ware grootte te brengen. Het reinigt de billen, Cardon heeft het tussen twee opgeblazen ballonnen getest. Heb je toch behoefte aan een schone onderbroek? Ook die is via het gaatje in het pak te brengen; er is een model voor vrouwen en mannen.

Het gat voor in het pak is handig, zo kun je er beter bij. Bovendien is afvoeren van ontlasting achter lastig. Als er iets misgaat, moet je er op zitten. Misschien wel een week lang.

Voor zijn slimmigheid krijgt Cardon 15.000 dollar. Nasa gaat zijn prototypes verder uitwerken en zal astronautenpakken in de toekomst waarschijnlijk gaan uitrusten met het kleine gaatje ter hoogte van het kruis. Zeg maar dag tegen de luiers.