Poepdiesel, brandstof van de toekomst


poepdiesel

Een mens produceert 8 liter diesel per jaar. Via het toilet. In Oslo willen ze dat gebruiken om de stadsbussen te laten rijden.

De bus pakken in de Noorse hoofdstad Oslo is vanaf 2010 een opmerkelijke ervaring. Grote kans namelijk, dat het ding rijdt op je eigen uitwerpselen. De stad wil haar complete vloot bussen laten rijden op diesel gemaakt van poep.

Dat is een briljant idee. Ieder mens produceert per jaar zo’n 8 liter diesel in de vorm van stront. Je hoeft het bij de rioolzuivering alleen maar op te vangen. Vermenigvuldig die 8 liter met de kwart miljoen mensen van Oslo, en je hebt genoeg energie om 80 bussen elk 100.000 kilometer per jaar te laten rijden.

Het is niet alleen een – ahum – schone en duurzame manier om brandstof te produceren, poepdiesel is nog goedkoper ook. Een liter reguliere diesel kost in Noorwegen momenteel 1,20 euro. De gemeente Oslo denkt de menselijke brandstof voor drie eurokwartjes per liter te kunnen produceren.

Milieudeskundigen zijn razend enthousiast. Oslo spaart door dit project 30.000 ton kooldioxide per jaar. En voor wie bang is dat er luchtje aan de zaak zit, je schijnt er helemaal niets van te ruiken. Ook iets voor Nederland?