Plastic versterkt immuunsysteem


Bacteriën, schimmels, virussen, goed dat we een immuunsysteem hebben. Dat kun je nu nog beter maken. Met plastic?

We gebruiken plastic om vuilniszakken, computers en tandenborstels te maken, maar het goedje kan ook ons lichaam versterken. Een samenwerkingsverband van onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine en de Universiteit van Shizuoka in Japan heeft een grote doorbraak gemaakt bij het gebruiken van plastic in het menselijk lichaam. Ze wisten plastic bolletjes te maken die slechts één-vijftigduizendste mensenhaar breed zijn. Deze bolletjes kunnen in de bloedsomloop van levende dieren het immuunsysteem versterken.

De plastic deeltjes in de bloedsomloop. Door als een puzzelstukje op een bacterie te passen, zorgen ze in de toekomst voor onze gezondheid. Foto: Kenneth Shea.
De plastic deeltjes in de bloedsomloop. Door als een puzzelstukje op een bacterie te passen, zorgen ze in de toekomst voor onze gezondheid. Foto: Kenneth Shea.

Als er allergenen, bacteriën of virussen in het lijf dringen, maakt ons immuunsysteem antilichamen aan. Deze eiwitten vinden de boosdoeners en maken ze onschadelijk. Maar het is zeker geen perfect systeem. In het geval van allergie slaat ons immuunsysteem behoorlijk op hol en maken we te veel antilichamen. Bij een flinke infectie kunnen we zo veel bacteriën binnen krijgen, dat het immuunsysteem juist te weinig antilichamen heeft.

Gelukkig is er nu het plastic immuunsysteem. Deze kunststof nanodeeltjes zijn in staat om natuurlijke antilichamen na te bootsen. Dat komt omdat de bolletjes een oppervlakte hebben dat als een puzzelstukje past op bacteriën en virussen. Het hecht zich vast en zorgt dat de bacterie zich nergens kan hechten. Je scheidt bacterie en nanodeeltje op de natuurlijke manier uit.

Het onderzoeksteam gaf aboratoriummuizen met dodelijke doses bijengif, gevolgd door een injectie met de kunstmatige antilichamen. De bolletjes ‘plakten’ aan het gif en maakten het zo onschuldig. De muizen die de plastic antistoffen ontvingen, overleefden veel vaker dan een controlegroep.

Muizen en mensen zijn in biologisch opzicht helemaal niet zo verschillend. Over enkele jaren hopen de onderzoekers ook mensen op deze manier te kunnen beschermen tegen allerlei ziektes.