Plan tegen kreunende vrouwen


De wereldtennisbond ATP wil het kreunen van vrouwen op tennistoernooien gaan beperken. Met techniek.

Scheidsrechters aan het net krijgen een grunt-o-meter (kreun-o-meter) waarmee ze kunnen meten hoeveel geluid een speelster produceert als ze de bal raakt. Komt dat geluid boven een bepaalde grens, dan kan de umpire ingrijpen.

Michelle Larcher de Brito. Foto: Gina Hughes.
Maria Sharapova haalt bijvoorbeeld wel eens 92 decibel, een voorbijrijdende intercity. De absolute kampioene is echter Michelle Larcher de Brito, die wel eens 110 decibel heeft geproduceerd, het volume van een popconcert. Waarschijnlijk komt de grens lager te liggen.

Blijft de vraag waarom de dames de afgelopen jaren zo zijn gaan kreunen tijdens het tennis. Inspannings-fysiologen weten dat het soms kan helpen om geluid te maken bij een beweging, dat zou de aanmaak van krachtgevende hormonen bevorderen. Maar meer onderzoek is nodig om dat te bevestigen.

Wat wel is uitgezocht, is dat het gekreun afleidt. Aan de universiteit van Hawaï werd een experiment gedaan waarbij proefpersonen naar opnames moesten kijken van een tennisspeler die de bal raakt. Bij sommige opnames werd op het moment van raken een harde kreun afgespeeld, bij andere opnames niet. De proefpersonen moesten de richting van de bal aangeven. Bij ballen die werden gespeeld mét een kreun lukte dat veel slechter.

Dat geeft kreunende speelsters (het lijkt vooral een vrouwending) een voordeel ten opzichte van hun tegenstanders. Bij ATP zijn ze daarom van plan om met ingang van volgend seizoen iets te gaan doen. Op het Wimbledon toernooi dat nu onderweg is, mag dus nog worden gekreund. Een lichtpuntje: Michelle Larcher de Brito is al uitgeschakeld.

Follow Faqtman on Twitter