Pizza, paris en porn


Het aantal domeinnaamextensies op internet gaat flink uitbreiden. Nu zijn beheerders van websites nog beperkt tot de aanduiding voor hun land (bijvoorbeeld .be voor België), het feit dat ze een onderwijsinstelling zijn (.edu) of het meer internationaal getinte .com.

Gewild: de extensie .pizza. Foto: Valerio Capello.
Binnenkort komen daar grote hoeveelheden extensies bij. Bedrijven konden de afgelopen tijd aanvragen indienen voor nieuwe achtervoegsels.

Bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), de officiële toewijzer van internetdomeinen hebben zich honderden belangstellenden gemeld voor nieuwe extensies. Daaronder .pizza, .paris en .porn.

De grootste aanvrager is Google, dat onder meer .google en .youtube heeft ingediend. Maar ook Amazon heeft flink geïnvesteerd in nieuwe extensies. Een van de meest ingediende verzoeken (13 in totaal) is voor de extensie .app; zowel Google als Amazon willen dat achtervoegsel hebben.

.samsung in Koreaans
Nieuw is ook dat extensies niet meer in Europees schrift hoeven te zijn gesteld. Arabische tekens, Chinese karakters en letters uit andere alfabetten zijn ook mogelijk. Volkeren met een wens om onafhankelijk te worden, hebben ook de nodige verzoeken ingediend. Zo is .scott geclaimd door de Scottish National Party.

Een nieuwe extensie aanmaken is duur, Icann rekent per verzoek ongeveer 140.000 euro, vandaar dat de extensie .faqt er voorlopig niet inzit. Gelukkig is onze thuishaven .amsterdam wel aangevraagd door de gemeente.

Follow Faqtman on Twitter