Vliegend vliegtuigjes vouwen


Voor piloten zijn loodzware handleidingen en instructieboeken binnenkort verleden tijd. Kunnen ze er eindelijk vliegtuigjes van vouwen.

Vliegtuigen kunnen dankzij de nieuwste technologie al (bijna) zelfstandig vliegen, maar de piloot vertrouwt nog altijd op gebruiksaanwijzingen bestaande uit zware, dikke boeken. Een luchtvaartmaatschappij uit Alaska gaat als eerste écht met haar tijd mee en geeft de piloten geen zware pillen maar een iPad mee om het één en ander nog eens op te kunnen zoeken.

Hergebruik
Hergebruik

Naast de uitvoerige gebruiksaanwijzing, kunnen daar later ook kaarten voor navigatie op worden opgeslagen. Wel moeten de piloten eerst aan de Amerikaanse overheid bewijzen dat ze de digitale versie goed kunnen gebruiken.

Ook moeten er procedures bedacht worden die er voor zorgen dat de gadget de piloten niet teveel afleidt. Zo vergaten piloten eerder al eens te landen omdat ze te druk bezig waren met hun laptops.

Geluk voor gadget gebruikende passagiers die mopperend hun technologische speeltjes wegstoppen bij het opstijgen: ook piloten moeten voorlopig de iPad uitzetten en opbergen tijdens de start en de landing. Om te voorkomen dat tijdens de start of landing iets niet kan worden opgezocht, wil de airline uit Alaska de apparaten inbouwen in de cockpit zodat ze aan mogen blijven. Handig als je wilt weten waarom dat rode lampje begint te knipperen….

Foto: Garry Knight

Follow Faqtman on Twitter