Pentagon test mach 20 vliegtuig


Overal ter wereld binnen een uur toe kunnen slaan. Dat was de opdracht. Vanavond weten we of dat kan.

Darpa, de Defense Advanced Research Projects Agency is de afdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie waar ze constant nieuwe dingen bedenken. Geweren die om een hoekje kunnen schieten bijvoorbeeld. Spionagecamera’s die aan een insect vast zitten. Nu gaan ze een vliegtuig testen dat twintig keer zo snel is als geluid.

Darpa kreeg een paar jaar geleden de opdracht om een methode te ontwikkelen om binnen een uur overal ter wereld toe te kunnen slaan met precisiebommen of ander wapentuig. Het resultaat is de Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, kortweg HTV-2.

Dit vliegtuig wordt op een raket naar de rand van de atmosfeer gebracht. Daar koppelt het los om vervolgens met gigantische snelheid naar iedere plek op aarde af te dalen. Daar kan het dan zijn bommen afwerpen. Vanavond wordt het ding volgens het technologieblad Wired getest vanaf een basis in Californië. Het moet binnen een half uur in de westelijke Stille Oceaan neerploffen.

Een eerdere test in het voorjaar ging helemaal mis. Nu hopen Darpa en de Amerikaanse luchtmacht op een beter resultaat. Meer dan twintig boten op de Oceaan zullen het vliegtuig volgen om te zien hoe het vliegt.

Tot nu toe heeft het project al tientallen miljoenen dollars gekost. Als de Amerikaanse overheid drastisch gaat bezuinigen – en dat zullen ze vanwege de schuldencrisis wel moeten – dan vliegt de HTV-2 wellicht maar één keer, voor het project wordt afgeblazen.

Follow Faqtman on Twitter