Pas op voor e-spionerende geliefde!


Het gebruik van sociale media, e-mail en sms is de laatste jaren explosief gestegen. Verliefde jonge mensen zijn grootverbruikers, maar volgens een studie aan de universiteit van North Carolina in de V.S. is er ook een keerzijde.

Uit een enquête van ruim achthonderd studenten van die universiteit komt naar voren dat zo´n kwart van de vrouwelijke studenten weleens langs elektronische weg de partner had bespioneerd. In twee derde van de gevallen hadden zij de belgeschiedenis of e-mail berichten van hun vriendje nagepluisd – zelfs wanneer daarvoor een password nodig was. Minder dan de helft van de mannelijke respondenten gaf aan te spioneren.

Hoewel het om kleine absolute aantallen ging, gebruikten de mannen significant vaker technieken als webcams, verstopte camera´s, spy-ware en het met GPS volgen van de mobiele telefoon van de partner. Ook plaatsten mannen vaker genante- of naaktfoto´s op sociale-media sites als Facebook.

De onderzoekers schrijven dat er weinig wetenschappelijke gegevens zijn over stalking gedrag met moderne communicatiemiddelen. Met de studie hopen zij een eerste stap te zetten naar methoden om vervelend gedrag in kaart te brengen. Zo werd een via Internet aangeboden enquête gebruikt met achttien vragen over ongewenst gedrag, waarbij uitgesplitst werd naar ´zelf gedaan´ of ´zelf overkomen´.