Papieren vliegtuigjes in de ruimte?


Een Japanner heeft een nieuw wereldrecord vliegen met een papieren vliegtuigje. Nu wil hij naar de ruimte.

Niet minder dan 26.1 seconden. Dat is het nieuwe duurrecord voor een met de hand gegooid papieren vliegtuigje dat niet is gelijmd. Afgelopen zaterdag werd het gevestigd in een hangar van Japan Airlines in Tokio.

De vouwer van het papieren vliegtuigje, ingenieur Takuo Toda, was dolblij. Hij is reeds in het bezit een wereldrecord van 27,9 seconden voor een luchtvoertuig ‘bij elkaar gehouden met cellofaan tape’, maar zijn vliegtuig van zaterdag was puur en alleen gevouwen uit één vel papier. Er is zelfs geen schaar aan te pas gekomen.

Takuo Toda met vliegtuig

Als een topsporter voor de wedstrijd voelde Toda, voorzitter van de Japanse Origami Vliegtuigjes Vereniging, een grote druk. ‘Alles is een factor – het vocht in de lucht, de temperatuur, de menigte’, zo vertelde hij persbureau AP. Toen gooide hij zijn papieren creatie en kon het publiek genieten van een vlucht van bijna een halve minuut. Toda heeft nu zijn zinnen gezet op het dertig-seconden record, dat hij binnenkort verwacht te breken.

Maar dat is slechts kinderspel vergeleken bij zijn echte ambitie. De Japanner wil een papieren vliegtuigje ontwerpen dat vanaf het International Space Station (ISS) naar de aarde terug moet keren. Daartoe werkt hij samen met hoogleraar Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek Shinji Suzuki van de Universiteit van Tokio. Het Japanse ruimtevaartprogramma heeft grote interesse.

Het plan is om honderd vliegtuigjes los te laten vanuit het ISS, waarna ze langzaam glijdend terugkeren op aarde. Deze tocht zal waarschijnlijk een week duren. De verwachting is dat het terugkeren door de dampkring geen problemen oplevert met oververhitting, zoals bij de Space Shuttle. Omdat de papieren vliegtuigjes een zeer geringe massa hebben, zullen ze relatief koel blijven.