Palmeilanden zinken


Het gaat al slecht met Dubai, maar het kan altijd nog slechter.  De drie roemruchte palmeilanden voor de kust van Dubai zijn aan het zinken.

Volgens de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro dalen de recent opgespoten eilanden met zo’n halve centimeter per jaar. Als er geen maatregelen worden getroffen, dan zal het zinken steeds sneller gaan. Voor Dubai is het bijzonder slecht nieuws. Het emiraat is in grote financiële problemen geraakt door de internationale crisis. Dat nu ook nog de bekende palmeilanden zinken, lijkt de spreekwoordelijke druppel.

Bezoek het nu het nog kan: de palmeilanden bij Dubai
Bezoek het nu het nog kan: de palmeilanden bij Dubai

De eilanden zijn bebouwd door het bijna failliete staatsbedrijf Dubai Word. Dit bedrijf verkeert in grote problemen en kan alleen met overheidssteun overleven. Het probleem is echter dat de staat Dubai zelf ook geen geld meer heeft.

De drie palmeilanden moesten het bewijs vormen dat Dubai een van de leidende landen ter wereld is. De bedoeling was dat rijke wereldbewoners op een van de eilanden een tweede huis zouden kopen. Nederlandse baggeraars kregen opdracht om de eilanden op te spuiten. Alleen moeten kunstmatige eilanden eerst inklinken. Het eiland IJburg bij Amsterdam heeft jaren braak gelegen voor de eerste huizen werden gebouwd. Dat geduld hebben ze in Dubai niet gehad. Met desastreuze gevolgen.