Op zonne-energie wereld rond


solar impulse

Meer dan 43.000 kilometer, 550 vlieguren en 0 liter kerosine. Voor de eerste keer heeft een door zonne-energie aangedreven vliegtuig de wereld omcirkeld. Vanmorgen om 04:00 lokale tijd zette piloot Bertrand Piccard de Solar Impulse 2 weer aan de grond in Abu Dhabi, de plaats waar de historische vlucht begon in maart 2015. De vlucht toont aan dat vliegen zonder kerosine mogelijk is.

Het eenpersoons zonnevliegtuig Solar Impulse 2 vliegt alleen op de kracht van de zon, dankzij de 17.000 zonnecellen die op de 72 meter lange vleugels zitten. Deze cellen voeden vier motoren en stoppen elektriciteit in accu’s voor nachtvluchten. Op de vlucht rond de wereld wisselden Bertrand Piccard en André Borschberg elkaar af tijdens dagenlange non-stop vluchten.

Nog voor de landing feliciteerde Ban-Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, piloot Piccard. Hij zei dat het een historische vlucht was, die de weg wijst naar een duurzamere toekomst. Door de vlucht is bewezen dat de technologie betrouwbaar is om een vliegtuig in de lucht te houden.

Er waren vooraf technici die zeiden dat het niet kon. Piccard wist vantevoren dat het ging lukken. ‘Iedere pionier krijgt te horen dat wat hij wil onmogelijk is. Ze zeiden het ook tegen Charles Lindberg toen hij de Atlantische Oceaan per vliegtuig wilde oversteken. We moeten bijna alles aan ons zonnevliegtuig Solar Impuls uitvinden, maar we weten dat het mogelijk is om een machine te maken die deze uitdaging aankan.’

De wereldluchtvaartorganisatie IATA heeft besloten dat de commerciële luchtvaart in 2050 uitstootneutraal zal zijn. Dit vliegtuig kan een begin zijn om dat te bereiken. Piccard is overtuigd dat het gaat lukken. ‘We kunnen de luchtvaart schoner maken, als we het maar echt willen. We hebben veertig jaar om onze doelstelling van schoon vliegen te verwezenlijken. Dat is vele malen meer dan toen Kennedy aankondigde een mens naar de maan te sturen.’