‘oor’-log tegen terrorisme


In de strijd tegen terrorisme en misdaad is er een belangrijk nieuw wapen ontwikkeld: een oorherkenningssysteem.

Dat oren een belangrijke manier kunnen zijn om mensen ondanks vermommingen te herkennen, is al langer bekend. Net als vingerafdrukken, hebben geen twee mensen (behalve ééneiige meerlingen) dezelfde oren. Door de verhoudingen van verschillende ooronderdelen te meten, kun je iemand herkennen.

Elk oor is anders. Foto: Universiteit van Southampton.
Het probleem met oren is alleen dat ze vaak door haar of brillen gedeeltelijk of helemaal aan het zicht worden onttrokken.

Aan de Universiteit van Southampton (GB) is echter een computerprogramma geschreven dat door zulke obstakels heen kan kijken, zo werd onthuld op de vierde International Conference on Biometrics.

Aan de universiteit is een methode ontwikkeld die in 99,6 procent van alle gevallen een oor op een plaatje kan koppelen aan een plaatje van een oor in een database. Dat komt omdat het programma een logaritme bevat dat structuren op het hoofd kan ontdekken die er uit zien als een buis.

Zo worden de oren herkend: door ze te isoleren van het hoofd. Foto: Universiteit van Southampton.
Op die manier ontdekt de computer de buisvormige buitenkant van het oor. Een beeldprogramma maakt de rest van het hoofd, inclusief haar en brillen vervolgens vaag, zodat de computer zich alleen op het oor kan concentreren.

Door de verhoudingen vliegensvlug te meten, is een herkenning een kwestie van een seconde.

Deze methode zou zelf kunnen worden toegepast op grote mensenmassa’s, bijvoorbeeld op een vliegveld. Zo zouden terroristen waarvan de oren bekend zijn, kunnen worden opgepakt.