Onzichtbare kleding?


Australische techneuten zeggen binnenkort onzichtbare kleren te kunnen maken. Zou daar een markt voor zijn?

Kind, wat heb je een beeldig jasje aan!

Waarom zien we dingen? Omdat ze licht reflecteren. Zorg dat iets geen licht reflecteert en het wordt onzichtbaar, beweert doctoraatsstudent Alessandro Tuniz van de faculteit Fotonica en Optische Wetenschap van de universiteit van Sydney.

Dat klinkt als hocus-pocus, maar hij heeft een punt. Het trucje van Tuniz heeft te maken met metamaterialen. Dat zijn door mensen gemaakte stoffen die zo’n structuur hebben dat ze licht absorberen. Maak een metamateriaal behoorlijk dik, dan absorbeert het alle licht dat er op valt. Het object wordt daardoor onzichtbaar.

Tuniz is er in geslaagd van metamateriaal draden te maken waarmee stoffen geweven kunnen worden. Als je daar recht tegenaan kijkt, dan zijn ze onzichtbaar

Tuniz heeft stoffen kunnen weven die maar 100 micron dik zijn. Dat is zeer dun, maar het kan altijd nog dunner. Tuniz wil proberen de draden nog platter te krijgen. Hij hoopt daarmee een stof te maken die onder alle omstandigheden het licht absorbeert, niet alleen recht van voren

Een metamateriaal in close up. Licht wordt door de lagen opgenomen en reflecteert niet.

De grote vraag die de Australiër zich klaarblijkelijk niet heeft gesteld, is wie deze onzichtbare kledingstukken zou willen kopen. Kouwelijke naturisten?

Beeld: © Zigf | Dreamstime.com