Om stil van te worden: beelden van WISE


Afgelopen december ging hij de ruimte in. De Wide-Field Infrared Survey Explorer (Wise) een telescoop die ver de ruimte in kan kijken. De eerste plaatjes zijn adembenemend.

Als een telescoop buiten de dampkring hangt, kan hij veel verder kijken. Met die gedachte in het achterhoofd lanceerde de Nasa jaren geleden al de Hubble telescoop. Maar nu heeft de ruimtevaartorganisatie een nieuw speeltje.

De relatief jonge sterrenwolk NGC 3603.
De relatief jonge sterrenwolk NGC 3603.

De Wide-Field Infrared Survey Explorer heet het ding, maar iedereen noemt hem Wise. Het bijzondere aan deze telescoop is dat hij zoekt naar infrarood licht. Daardoor kan hij ver in het heelal kijken. De bedoeling is om de komende jaren 99 procent van het zichtbare heelal vast te leggen. Dat gebeurt tot in groot detail, zodat er een enorme verzameling data over de ruimte ontstaat.

Het Andromeda sterrenstelsel.
Het Andromeda sterrenstelsel.

De eerste resultaten zijn adembenemend, zoals de foto’s hier laten zien. Foto’s van het Andromeda sterrenstelsel, ons dichtstbijzijnde buurstelsel, tonen aan dat Wise ons veel kan leren over hoe de onmetelijke ruimte er uitziet.

Het Fornax sterrencluster.
Het Fornax sterrencluster.