Om de noord


Twee Duitse schepen zijn onderweg van Korea naar Rotterdam. Via een ongebruikelijke route: langs de Noordpool.

Die route noemen we de noordoostelijke doorvaart of de noordelijke zeeweg. Het gaat om een legendarische onderneming. Vanaf Wladiwostok zijn de schepen sinds twee dagen onderweg naar het noorden, dan keren ze richting het westen en varen noordelijk van Siberië langs, om bij noord-Noorwegen uit te komen en dan koers te zetten naar het zuiden. Uiteindelijk zullen ze aanmeren in Rotterdam en hun lading lossen.

De Russen proberen al sinds de 19e eeuw om met schepen boven langs hun land te varen. De route van Azië naar Europa is noordelijk langs maar 9000 kilometer, tegen bijna 20.000 kilometer als je langs India vaart en door het Suez-kanaal gaat.

Daarom is de noordelijke zeeweg altijd een grote droom geweest van de Russen, ze zouden er een veel sterker land van worden als iedereen daar langs vaart. Vooral in de Tweede Wereldoorlog is hij een paar keer gebruikt voor konvooien.

Het probleem is echter dat het ijs zelfs in de zomer soms dermate dik was, dat er altijd met enorme ijsbrekers moet worden gevaren. Dat is zo duur, dat het altijd bij experimenten en prestigetochten is gebleven. Het bijzondere aan de twee schepen van de Beluga rederij uit Bremen is dat ze zonder begeleiding gaan. De route is namelijk helemaal ijsvrij momenteel. En, niet onbelangrijk, er zijn geen Somalische piraten.

Dat het wereldwijd warmer aan het worden is, staat buiten kijf. Of dat nu door mensen of door natuurlijke oorzaken komt. Al in de zomer van 2008 was het mogelijk om deze tocht te maken. Door het smeltende ijs was
een doorgang ontstaan tussen Azië en Europa die door slimme reders op satellietfoto’s werd opgemerkt. In augustus en september is die doorgang twee maanden open voor
scheepvaartverkeer.

De grootste moeilijkheid voor de reder was om toestemming van de Russen te krijgen om over de noordelijke zeeweg te varen. De twee Duitse schepen hebben na vertrek uit Korea vier weken moeten wachten in Wladiwostok op alle benodigde papieren. Maar de tijd is rijp: aan de noordkust van Siberië was het gisteren twintig graden, dus je kunt lekker doorvaren.

Brrr. Foto: Kansas Poetry
Brrr. Foto: Kansas Poetry