Nortel 10 jaar lang gehackt


Het Canadese telecombedrijf Nortel is tien jaar lang het doelwit geweest van hackers uit China. Die konden alle bedrijfsgeheimen zien. Bij Nortel werd veel onderzoek gedaan, onder meer naar het sturen van data (bijvoorbeeld voor internet) via stroomdraden. Het bedrijf ging in 2009 failliet.

Tot dat moment konden de hackers alles zien wat er binnen het bedrijf gebeurde.

Xi Jinping
Ze gebruikten tien wachtwoorden van hoge functionarissen, waaronder de CEO. Zo wisten ze in het bedrijfsnetwerk spionagesoftware te plaatsen die heel moeilijk te ontdekken is. Alle gegevens die op het netwerk stonden, kwamen zo terecht bij de hackers.

Amerikaans en Canadees onderzoek heeft nu uitgewezen dat die hackers in China zaten, meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het vermoeden bestaat dat deze hackers namens de Chinese overheid probeerden technologische geheimen te stelen. De regering in Beijing ontkent dat.

De onthulling komt op de dag dat de Chinese vice-president Xi Jinping in Amerika is voor een ontmoeting met president Obama. Die zei gisteravond in een toespraak tot zijn gast dat China volgens ‘dezelfde spelregels’ moet gaan spelen als de rest van de wereld. Met andere woorden: kap eens met dat hacken.

Follow Faqtman on Twitter