Nieuwste oogprothese is een zonnecel


Er zijn wereldwijd ongeveer 15 miljoen blinde mensen. Hun netvlies is op de een of andere manier beschadigd geraakt. Een oogprothese kan dan uitkomst bieden. Maar zo’n implantaat moet via bedrading met een cameraatje en een externe stroombron worden verbonden, wat natuurlijk niet ideaal is om mee rond te lopen. Een onderzoeksteam van Stanford University onder leiding van James Loudin heeft daar een oplossing voor bedacht: een implantaat bestaande uit de pixels van een zonnecel.

Het idee is als volgt. Een camera in speciale brillenglazen stuurt de beelden van de omgeving in de vorm van infrarood licht naar de geïmplanteerde fotovoltaïsche pixels in het netvlies. De pixels zetten die visuele informatie om in een elektrisch stroompje, en de daar aanwezige oogzenuw kan die informatie vervolgens weer doorzenden naar de hersenen, zodat de blinde weer kan zien.

Een mooi extraatje is dat de zonnecelimplantaat ook nog eens een betere resolutie geeft dan de protheses die momenteel beschikbaar zijn. Elke pixel kan namelijk al één foton oppikken en komt daardoor al aardig dicht in de buurt bij de staafjes en kegels van een gezond menselijk oog.

De implantaat is inmiddels met succes getest in dode ratten van wie het netvlies verwoest was. De onderzoekers hopen dat hun uitvinding al binnen enkele jaren de weg naar de markt vindt.

De studie is gepubliceerd in Nature Photonics.

Beeld: Look into my eyes

Follow Faqtman on Twitter