Nieuwe schaakcomputer beter dan mens


schaken

Grootmeesters, jullie tijd zit er op. Computers zijn vanaf nu definitief beter in schaken dan de mens. Aan University College London (GB) is een nieuw type schaakprogramma ontwikkeld dat net als de mens ervaring opdoet tijdens het schaken. Zodoende leert het steeds beter te worden.

Alleen is dit programma wat sneller. Het is binnen 72 uur menselijke grootmeesters allang voorbij. Giraffe is het programma voorlopig gedoopt.

Computers winnen al langer dan vandaag van mensen. In 1997 werd voor het eerst een grootmeester verslagen, toen Garry Kasparov ten onder ging tegen de IBM computer Deep Blue. Toch bleven mensen in bepaalde zaken beter. We zijn creatiever, brutaler en doen onverwachte dingen.

Deep Blue werkte op pure rekenkracht; de machine rekende bij iedere zet de miljoenen mogelijkheden door om het spel uit te spelen. Giraffe doet het veel eenvoudiger. Net als een mens kijkt dit programma per zet wat de beste mogelijkheden zijn. Zodra een keuze voor een bepaalde tactiek is gemaakt, vergeet het programma de andere opties. Daarmee werkt het programma veel intuïtiever.

Menselijker, kun je ook zeggen. Alleen wel wat beter. Na drie dagen gesimuleerd schaken is de computer al beter dan de meeste spelers. Nog twee dagen later is hij in staat om grootmeesters te verslaan.