Nieuw: sportkleding met darmbacterie

Klepje open, klepje dicht


bacterieshirt

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS hebben kleding gemaakt met een hulp van een bacterie uit de menselijke darm. Die innovatie zorgt voor een optimale ventilatie tijdens het sporten. Als je zweet of de temperatuur stijgt, worden ventilatiekleppen in de stof geopend om te zorgen voor luchttoevoer.

Voor de shirts maken de onderzoekers gebruik van het feit dat de menselijke darmbacterie heftig reageert op een verandering in de vochtigheid of temperatuur. Dat doet dit micro-organisme door groter of kleiner te worden. De bacteriën worden aangebracht op het weefsel, rond miniatuur afsluitkleppen.

Wanneer het warm of vochtig wordt, krimpen de micro-organismen en buigt het weefsel, zodat de flappen op de rug van het shirt worden geopend. Dit zorgt voor ventilatie en koeling.

De ontwikkelaars van dit shirt willen nog meer innovaties doorvoeren. Zo moet het shirt in de toekomst een subtiel parfum verspreiden als je zweet en oplichten als je in het donker gaat hardlopen. Welke bacteriën ze daarvoor gaan gebruiken, is nog niet bekend.