Stokoude auto zet snelheidsrecord op land: 722 kph


snelheidsrecord

Er is een nieuw wereld-snelheidsrecord gevestigd door een auto met een verbrandingsmotor van 722,1 kilometer per uur. Opmerkelijk: het record is gehaald in een 50 jaar oude auto, de Challenger 2, die voor het eerst in 1968 een snelheidsrecord reed.

De recordrun toen werd neergezet door de legendarische snelheidsfreak Mickey Thompson, de nieuwe snelste tijd ter wereld werd geklokt door zijn zoon, de 69-jarige Danny Thompson, met een gerenoveerde versie van de motor van zijn vader. Zijn recordrit vond ook plaats op dezelfde locatie: de open vlaktes van de Bonneville Salt Flats in Utah. Die plek is geliefd bij snelheidsmaniakken, veel pogingen om een snelheidsrecord neer te zetten zijn daar gedaan.

De afgelopen jaren hebben auto’s nog snellere tijden neergezet, maar die werden allemaal aangedreven door straalmotoren en fanjets. Dit record is voor verbrandingsmotoren, een gepimpte versie van de aandrijving die gewone auto’s ook hebben. Het laatste record in deze categorie werd neergezet in 2012, door een nieuwe auto.