Nieuw materiaal geeft warmte af


warmtemateriaal

De ene dag is het heerlijk weer, met een zonnetje, de volgende dag is het grauw en grijs. Zou het dan niet handig zijn de warmte van dat zonnetje nog een beetje te voelen? Aan de Amerikaanse technische universiteit MIT is een nieuwe stof ontwikkeld (foto) die exact dat doet. Het neemt warmte op en kan het weer afgeven als het nodig is.

Deze polymeer kan in en met allerlei andere materialen worden verwerkt. Denk aan een trui die warmte opneemt binnen en het afgeeft terwijl je naar buiten gaat. Of een vooruit die de warmte van de dag gebruikt om te zorgen dat zich ’s nachts geen ijslaag vormt.

De stof werkt, doordat warmte-energie dankzij een chemisch proces wordt opgeslagen als een zeer zwakke stroom. Dat proces keer zichzelf om als de omgevingstemperatuur zakt. Dan kan binnen een paar minuten, maar eventueel ook veel later.

Het materiaal is goedkoop te maken en het is op veel verschillende manieren toe te passen, schrijven de uitvinders in Advanced Energy Materials. Het enige nadeel is dat het nu nog een gelige zweem heeft, maar aan MIT zijn ze overtuigd dat ze die nog kunnen weghalen.