‘Nieuw Fukishima in Brazilië’


De bestaande centrale Angra II. Foto: Sturm

Het barst in de wereld van de onveilige nucleaire reactoren. Alleen al in Europa liggen vijf reactoren op breuklijnen in de aarde. Meestal zijn dat oudere kerncentrales, die over een paar jaar worden gesloten of vervangen door een nieuwe exemplaar. Maar in Brazilië zijn ze een nieuwe centrale aan het bouwen die volgens milieubeschermers uiterst onveilig is.

Angra III heet de Braziliaanse centrale en ze ligt aan zee. Wat echter de meeste zorgen baart is dat achter de centrale een steile bergwand omhoog loopt. Volgens een rapport van de Duitse organisatie Urgewald kunnen delen van deze wand bij een aardverschuiving de centrale bedelven en de inname van koelwater verstoppen. De enige vluchtweg voor de lokale bevolking is dan een kustweg. Maar wat als die door een tsunami wordt bedreigd?

Volgens het rapport twijfelt nu zelfs de Braziliaanse elektriciteitsmaatschappij Eletronuclear of de locatie wel zo handig is voor een centrale. Gevreesd wordt dat een ramp in Brazilië erger kan worden dan die in Fukushima, volgend weekend een jaar geleden.

Ironisch genoeg wordt de centrale gebouwd met Duitse ontwikkelingshulp. In Duitsland zelf worden alle kerncentrales in de komende jaren stilgelegd om daar geen Fukushima te krijgen. Maar met Duits geld gebouwde Braziliaanse centrales zijn blijkbaar geen probleem.

Follow Faqtman on Twitter