Nieuw: een écht goede app


Smartphones zijn niet alleen handig voor de laatste modetrends of het weerbericht. Je kan er ook mijnen mee in kaart brengen.

Smartphones lijken steeds meer multifunctionele apparaten te worden. Hun nieuwste functie: landmijnen opsporen. Dit gebeurde al, maar was altijd een gevaarlijk klusje voor experts die met speciale apparatuur een gebied doorzochten. Maar zij krijgen nu hulp van een simpele smartphone app.

Zij kan geholpen worden door een app
Zij kan geholpen worden door een app

Studenten van de universiteit van Harvard (Verenigde Staten) hebben een systeem ontwikkelt dat de landmijn in beeld brengt bij de ontmijners.

PETALS, kort voor Pattern Enhancement Tool For Assisting Land Mine Sensing, laat niet alleen zien waar een object ligt, maar laat ook zie hoe het voorwerp er uit ziet. Dit doet de app aan de hand van de resonantie die de detector oppikt.

Mijnenzoekers zoeven met een zwaaiende beweging hun detectoren over de grond. Deze detectoren piepen als er iets gevonden is. Hoewel getrainde mijnenzoekers nu al aan het ritme van piepjes kunnen bepalen wat voor landmijn het is, helpt de app hier flink bij. Het systeem laat een rode stip zien voor elke piep dat op de metaaldetector verschijnt, hierdoor ontstaat een duidelijk beeld van wat er onder de grond ligt. Het helpt ook minder ervaren mijnenzoekers, deze scoren in tests 80 procent beter wanneer ze de app gebruiken.

Volgens UNICEF ligger er nog meer dan 110 miljoen landmijnen in de grond verspreid over de wereld. Vooral in Afghanistan, Angola en Cambodja vallen slachtoffers door landmijnen. Door de smartphone met een metaaldetector te koppelen, kunnen landmijnen nog beter opgespoord en in beeld gebracht worden.

Foto: UK Department for international development

Follow Faqtman on Twitter