Nieuw! Drank zonder kater


Drank zonder kater

Lekker hoor, een biertje. Maar als je er te veel van drinkt, heb je de volgende dag hoofdpijn. Is nu wat op gevonden.

Artsen Kwang-il Kwon en Hye Gwang Jeong van Chungnam Nationale Universiteit (Zuid Korea) hebben namelijk drank uitgevonden die sneller ontnuchtert en waaraan je geen kater overhoudt.

Dat kan omdat ze zuurstofrijke alcohol gebruiken, drank waaraan belletjes zuurstof zijn toegevoegd. Hun drank (ze hebben een in Zuid Korea zeer populaire rijstwijn gemaakt) heeft in de verte iets weg van frisdrank, waarin immers ook belletjes zitten. Alleen wordt voor frisdrank koolzuur gebruikt.

De Koreanen deden drie experimenten met rijstwijn waarin 19,5 procent alcohol zit. De fles met de toegevoegde zuurstof zorgde er voor dat hun proefpersonen twintig tot dertig minuten sneller nuchter waren dan wanneer ze gewone drank tot zich namen. Het goede nieuws was dat de proefpersonen de volgende ochtend ook minder een bijl in hun schedel voelden zitten.

De alcohol van deze wetenschappers is in productie genomen door de Koreaanse onderneming Sunyang Co. Dit bedrijf verkoopt nu een rijstwijn met de naam O2 Linn. Deze drank helpt volgens het marketingmateriaal ‘je hersenen helder te houden, geeft je lichaam energie, en maakt de huid gezond en veerkrachtig’. Of en wanneer de drank in Nederland verkrijgbaar wordt, is niet bekend.

Waarom vermindert het toevoegen van zuurstof aan drank vervelende effecten als langdurige dronkenschap en een kater? Als je alcohol drinkt, zet je lichaam deze stof om in water en kooldioxide . Dit gebeurt via de lever, waar enzymen de alcohol afbreken. Om die belangrijke taak te volbrengen hebben ze zuurstof nodig. Stuur je die gelijk mee met de alcohol, dan gaat het hele proces sneller en efficiënter.