Nieuw: de onzichtbare tv


onzichtbare-tv

De televisie neemt in veel huishoudens een centrale plaats in. Voor de eeuwwisseling was dat vaak een enorme bak, net zo diep als hoog. Tegenwoordig hebben de meeste huizen een platte tv, maar nog steeds is zo’n plak plastic een lelijk ding als hij niet aan staat. Het wachten is dus op de volgende innovatie, om de treurbuis nog verder te integreren in het interieur.

Die is er nu, Panasonic heeft op een beurs in Japan een vrijwel onzichtbare televisie gepresenteerd. Als het apparaat niet in is geschakeld, is het een doorzichtige plaat. Je kunt er zelfs een schilderij achter hangen, zo weinig zie je van de televisie in ruste.

Er is nog niet zo veel bekend over de technologie die de Japanse firma heeft gebruikt, maar technici zijn er eens dat er sprake lijkt van een onzichtbaar vlechtwerk van pixels tussen twee glasplaten. Die pixels geven – als het toestel is ingeschakeld – zelf licht. In gangbare televisies worden de pixels van achteren beschenen, waardoor ze oplichten.

Iedereen die naar de winkel wil rennen om deze televisie te kopen, moet nog even wachten. Het gaat volgens Panasonic nog drie jaar duren voor deze televisies in de winkel liggen. Er is dus ook nog niet te zeggen of deze modellen duurder worden dan gangbare televisies.