Niet-vette chocola uitgevonden


Chocolade is heerlijk. Jammer alleen dat er zo veel calorie├źn in zitten. Gelukkig voor alle chocoholics kon dat binnenkort wel eens tot het verleden behoren. Engelse wetenschappers zijn er in geslaagd om chocolade te maken waar een deel van het vet vervangen wordt door fruitsap. Het resultaat is een reep die smaakt naar chocola (met een fruitig bijsmaakje) maar die veel minder dikmakend is.

Een van de zaken die chocolade zo lekker maakt is het mondgevoel. Chocolade is stevig, maar knapt lekker af. Het brokkelt in de mond en smelt dan zo heerlijk weg. Die eigenschappen komen door de manier waarop de moleculen zijn vermengd. Het is de chemici van de universiteit van Warwick gelukt die structuur na te maken, maar de vetten in de cacao daarbij te vervangen door piepkleine druppeltjes fruitsap.

Het nieuwe proced├ę doet het hetzelfde, maar dan in het heel klein. Foto: Evan Amos.

Het gevolg is dat het mondgevoel en de smaak behouden blijven, maar dat het vetpercentage naar bijna nul daalt. Wel geeft het fruitsap zelf ook smaak af, zodat de reep een beetje fruitig wordt. Maar de truc werkt volgens de makers ook met gewoon water waar vitamine C aan toe is gevoegd.

Behalve dat je er niet dik van wordt, is de nieuwe chocolade ook nog eens gezonder. Er zitten meer vitamines in en je krijgt op deze manier een deel van je dagelijkse portie fruit binnen.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter